Hotel Lundia, Lund

Fakta

HOTELL/RESTAURANG/SPA
Uppdrag: Hotel Lundia, Lund.

Tillbyggnad, ombyggnad, inredning, möbeldesign med mera.

Projekteringsstart: 1985.

Beställare: Hotel Lundia.

Kommentar

”Hotel Lundia och Lloyd’s Arkitektkontor har samarbetat länge. Under 27 år har Hotel Lundia målmedvetet förändrats till att bli ett av Sveriges mest framstående designhotell. Utgångspunkten är att utveckla hotellets starka varumärke med högklassig skandinavisk inredning och design.
Det finns en medveten tanke bakom varenda detalj i hotellet; möbler, belysning, material och inredningsdetaljer.
Hotel Lundia är nog Sveriges mest genomritade hotell. Samtliga detaljer är ritade i skala 1:1. Resultatet har blivit en omsorgsfullt skapad miljö utan oförmedlade möten eller i all hast monterade lister, irriterande nivåskillnader och utanpåliggande ledningar.
I nära samarbete med Hotel Lundia har Lloyd’s Arkitektkontor utvecklat ett högklassigt designkoncept som är föränderligt med tiden. Pågående projekt är att gestalta en tillbyggnad med 51 nya rum inklusive en exklusiv spaanläggning högst upp med vy över Lunds takåsar, klar 2013–2014.”
Jonas Lloyd

”Designhotell i tiden. Elegant klätt i björkpanel och träpersiennförsedda fönster åt två håll, och med mjukt rundade träskåp dominerades rummet av en nordiskt ljus ton.”
Dagens Industri

”Första gången jag träffade Jonas Lloyd presenterade han ett nytt koncept för Hotel Lundias nattklubb. Det var 1980-tal och Jonas var en ung och nyexaminerad arkitekt. Hans idéer var redan då djärva och smått galna. Men vi satsade och blåste ut hela nattklubben. Lloyd’s helhetsgrepp med färgsättning, speglar i baren, diskokulan, inredning och entré blev en dundersuccé. Kön ringlade sig lång, fem kvällar i veckan, under många år. Om nattklubbsgästen är flyktig är hotellgästen desto mer trogen. Förutsättningen är, givetvis, att helheten av hotellmiljön är angenäm och smakfull. Det är summan av detaljerna som till exempel belysningen, stengolvet som omärkligt övergår i parkett, den välvda garderobsdörren, färgsättningen, duschens överraskande placering i badrummet eller sängbordet och fåtöljen designad av Lloyd’s som får våra gäster att återkomma.
Tillsammans med Lloyd’s Arkitektkontor har vi byggt om Lundia ett antal gånger. På byggmöten har Jonas höga krav på form och estetik inte alla gånger stämt med byggarens. Det finns alltid utmaningar där man vill förenkla arkitektens förslag. Att använda täcklister för skarvar när olika golvmaterial möts är en klassisk lösning. Jonas kan bli heligt förbannad när den typen av lösningar förs på tal. Det är ett otyg som skapar disharmoni och förstör helhetsupplevelsen av ett rum, menar han. För en lekman kan det låta pedantiskt, men med facit i hand stödjer jag hans estetiska ådra.
Jonas Lloyd är i särklass den arkitekt som jag arbetat längst med och han har lärt mig mycket om färg, form, materialval och estetik.”
Leif Paulsson
Styrelseordförande, Grand Hotel och Hotel Lundia

”Resultatet är sagolikt. När man kliver in över tröskeln träder man in i en ombonad, mänskligt varm miljö. Rummen är ett under av harmoni och balans. Det ger själen samma vila och frid som Mozartmusik. De är de mest genomtänkta och omtänksamma hotellrum jag någonsin sett.”
Tidskriften Konferensvärlden