Eriksberg

Fakta

HOTELL/KONFERENS/RESTAURANG
Uppdrag: Eriksberg.Konferensanläggning, restaurang med mera i naturskön viltpark i Blekinge.

Projekteringsstart: 2008.
Beställare: Mellby Gård AB.

Kommentar

”Utmaningen var att skapa en modern arkitektur som passar in i den gamla bruksmiljön. Jag valde starka kontraster som framhäver de gamla byggnaderna och den yttre miljön.”
Jonas Lloyd

”Jösses, hur ska detta sluta, var min spontana tanke när jag första gången träffade Jonas Lloyd. Det var inget fel på hans kreativa förmåga, den var i princip oändlig. Men skulle han passa för att med varsam hand modernisera ett antal historiska byggnader i ett naturreservat? Efter någon vecka levererades en första skiss och vi började samåka till Eriksberg. En biltur som tar mer än två timmar kräver fika. Jag körde och Jonas var utrustad med kaffe, kanelbullar, ritningar och skisser. Sista kanelbullen sparade vi alltid till Tollarp, för då hade vi hunnit gå igenom dagens agenda och kände oss lite småhungriga. Några år senare, efter ett oräkneligt antal bilturer där vi har stött och blött ritningar över fika och kanelbulle, är jag glad att vi valde Lloyd’s Arkitektkontor. Vi har sett till att bevara byggnadernas själ och karaktär. Det som är nybyggt är spännande kontraster till befintlig miljö, som vi är mäkta stolta över. Eriksberg är i princip färdigt och kommer utan tvekan att bli ett av norra Europas attraktivaste jaktområden med en exklusiv och iögonfallande hotell- och konferensanläggning. Det kommer att bli en succé.”
Sten Libell
Administrativ direktör, Mellby Gård AB

”Målet med ombyggnad och nybyggnation på Eriksberg har varit att skapa en vacker och funktionell arkitektur som på ett respektfullt vis bygger vidare på områdets historiska miljö. Lloyd’s Arkitektkontor har varit måna om att använda proportioner, detaljer, material, former, färger m.m. som är förankrade i den lokala byggnadstraditionen. De nya fastigheterna har genomarbetade proportioner och är omsorgsfullt utformade med hänsyn till områdets känsliga natur samtidigt som de har en tydlig modern gestaltning.
2008 köpte Rune Andersson, grundare av och styrelseordförande i Mellby Gård AB, Eriksberg för att skapa en unik upplevelseplats för Blekinge och en av norra Europas exklusivaste mötesplatser för jakt och konferens. Eriksberg har ett av norra Europas största vilthägn och ligger i Karlshamns kommun. Varje år besöker 40 000 personer Eriksberg för att äta gott, fika och göra en bilsafari i parken, där man kan se kron- och dovvilt, mufflonfår, vildsvin och visenter. Förutom det 900 hektar stora vilthägnet består Eriksberg av ett femtontal kulturhistoriska och nyuppförda byggnader.
Det skulle vara roligt om Eriksberg kan bidra till att göra Blekinge mer känt genom att locka både svensk och internationell publik.”
Rune Andersson i Dagens Industri