Fakta
MUSEUM
Uppdrag: Dag Hammarskjölds Backåkra.
Projekteringsstart: 2011.
Beställare: Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra
MUSEUM
Uppdrag: Dag Hammarskjölds Backåkra.
Projekteringsstart: 2011.
Beställare: Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra
Våren 2018 avslutades en omfattande om- och tillbyggnad av gården, efter ritningar från Lloyds arkitektkontor. Gården innehåller nu bland annat konferenslokaler och museum med café och shop – allt i generalsekreterarens anda.
Bakgrund
En av världens mest kända svenskar, FN:s generalsekreterare, Svenska akademiledamoten och Nobelpristagaren; Dag Hammarskjöld, älskade Österlen. Det var där han ville slå sig till ro en dag och bara njuta av naturen och lugnet, därför köpte han en fyrlängad traditionell skånegård från 1840-talet – Backåkra. Tillsammans med sin vän, konstnären Bo Beskow, lät han renovera och inreda gården, den tillhörande marken lät han naturskydda. Tyvärr omkom Dag Hammarskjöld under ett FN-uppdrag 1961 och hann därmed aldrig slå sig till ro på sin drömplats. Gården gjordes efter hans död om till ett vandrarhem. Med tiden blev gården dock eftersatt och 2011 fick den stängas för besökare pga. det omfattande renoveringsbehovet.
Vad gjordes?
2016 påbörjades den omfattande om- och tillbyggnaden som skulle komma att ge ett nytt liv åt den historiskt viktiga platsen. Vår roll var totalansvarig för projekteringen samt för hela konceptet, vi tog fram bygghandlingar, relationshandlingar, inredning m.m. Allt utifrån visionen att skapa en plats för samtal och inspiration med ett modernt museum som speglar Dag Hammarskjölds roll som FN:s generalsekreterare men också som kulturmänniska och naturälskare. Allt med stor respekt för material, uttryckssätt och miljö – den äldre stilen bevarades i högsta mån och målsättningen var att allt skulle se genuint ut, såsom det var under Dag Hammarskjölds ägandetid. Allt som gick att renovera återanvändes såsom dörrar och fönster och i de fall det inte gick togs det fram motsvarande.
Varför gjorde vi så?
Gårdens byggnader rustades upp från grunden och vid färdigställandet hade Backåkra återuppstått, både som museum och mötesplats. I mars 2018 återinvigdes Dag Hammarskjölds Backåkra och öppnades åter för allmänheten, på mindre än ett halvår kom ca 10.000 besökare. Samma år blev Backåkra Skånes kandidat till Stora turismpriset 2018 – ett pris för insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet och hållbarhet. F r o m nyöppningen kan gården även hyras för konferenser och möten. Först ut med att hyra gården var FN:s säkerhetsråd, något som blev en världsnyhet då det var första gången säkerhetsrådet möttes utanför USA.
Detta mottagande under 2018 visar tydligt vilket arv Dag Hammarskjöld lämnat till eftervärlden och hur viktigt det var att vårda och bevara det under renoveringen. Backåkra ska avspegla vem han var och det goda han stod för, hans livsgärning ger ett symboliskt värde i att träffas på Backåkra. Kombinationen av en plats för stillhet och reflektion men även en mötesplats för värdefulla samtal var viktig för att föra arvet in i Backåkras nya liv.