Projektbeskrivning

RESTAURANG
Uppdrag: Gastro Restaurang, Helsingborg.

Denna restaurang har många gånger blivit utsedd till Sveriges bästa, om man räknar in priset för besökaren.

Projekteringsstart: 1999.

Beställare: Krögare Per Dahlberg /Wihlborgs Fastigheter AB.

”Gastro är en av Sveriges mest prisbelönta restauranger. Naturligtvis mycket för sin goda mat, men även för sin miljö. Helhetsupplevelsen för gästerna stod i fokus för vårt arbete. Här försökte vi skapa en tidlös restaurangmiljö med mycket goda material: fiskbensmönstrad ekparkett, murade väggar målade med bivaxlasyr, stål, glas och betong. Dessutom en lite mystifierad entré med granitomfattning och “privatdeckar”-glas.”
Jonas Lloyd 

”Arkitekt Jonas Lloyd har skapat en krogmiljö med varm atmosfär utan hjälp av textilier men med spännande kontraster i material och färger.”
Tidskriften Bon Appétit 

”Miljön är mycket raffinerad med tydlig 1960-talsstämning av mer danskt än svenskt snitt och med stark designkänsla – modernistiskt och sparsmakat.”
Dagens Industri 

”I Helsingborg finns ett av Sveriges absolut bästa kök som blivit utsett till en av Sveriges bästa restauranger: Gastro. Belägen i stadens centrum, ett stenkast från Kärnan, i en fastighet som inte direkt för tankarna till platsen för en gourmetkrog. Väl inne möts man av en sober miljö och en förvånansvärt stor matsal. Men ändå med känslan av intimitet, elegans och enkelhet. En föraning om att här är det maten som står i fokus, inte interiördesign som på många andra restauranger.
Gastro är ett brasserie, en bar, en restaurang och en festvåning – allt i ett. Jag är uppvuxen i hotell- och restaurangvärlden, ett arv som jag har tagit med mig till Gastro. För oss är det viktigt att laga mat med eftertanke, i säsong och att använda råvaror med finess. Smakerna är det allra viktigaste, de ska vara rena och tydliga för att nå bästa resultat. Att ligga på topp som restaurang kräver förutom maten och smaken en tilltalande miljö för att gästen ska få den där optimala helhetskänslan.
Från början var det tänkt att Gastro skulle vara en restaurang uteslutande för den konferens-anläggning som fastigheten var tänkt för. Lloyd’s Arkitektkontor skissade på restauranginredning och presenterade både vidlyftiga och fantastiska skisser. Att vi är där vi är idag beror på att Jonas Lloyd drev och tog de tuffa diskussionerna om att restaurangen skulle vara fristående och att det skulle satsas på inredningen. Konferensanläggningen blev ett kort mellanspel. En av orsakerna var säkert att man inte lät Lloyd’s Arkitektkontor inreda konferensdelen med samma känsla som restaurangen.”
Per Dahlberg
Ägare och källarmästare 

”Gastro i Helsingborg är den mest prisvärda [restaurangen i Sverige].”
Dagens Industri

FLER PROJEKT